+31 88 1269 300 info@tpex.com

Een gebouw dat je klimaatneutraal bouwt presteert niet vanzelf

Klimaatneutraal bouwen alleen is niet genoeg. Een slim, gezond en duurzaam gebouw zit boordevol complexe technologie en infrastructuur. Deze infrastructuur is vanaf de tekentafel ontworpen, waarbij nog geen ervaringen zijn met deze omgeving in de praktijk. Er zijn allerlei factoren die de beloofde prestaties kunnen en zullen beïnvloeden. Je moet continu meten, bijsturen, aan de knoppen draaien om die dynamiek optimaal te laten presteren.

BREEAM In-Control leidt tot lagere exploitatiekosten Op het gebied van duurzaamheid hebben wij een effectieve methode ontwikkeld om 24×7 de duurzaamheid van een gebouw te monitoren. De BREEAM nieuwbouw certificering zetten wij door naar een continue monitoring in de operatiefase. Wij noemen deze methode BREEAM In-Control, waarbij de nieuwe BRL voor gebruik (In-Use) al feitelijk geïmplementeerd wordt tijdens de ontwerp- en bouwfase, en direct mee gaat lopen bij de eerste dag na de oplevering. De BREEAM In-Control methode houdt alle aspecten 24×7 bij rond de duurzaamheid van een smart building en koppelt het GBS (gebouw beheer systeem), de aanwezige sensoren zoals CO2 meters en de beschikbare informatie uit de design/build fase. Door alle data die verkregen worden vanuit de gebouw-sensoring direct terug te voeren in het model, meten we continu wat de werkelijke duurzaamheid van het gebouw is.

De duurzaamheid van het gebouw is zo niet alleen een momentopname tijdens de certificering, maar “continuous improvement”. Daardoor kunnen we de risico’s van het verliezen van een BREEAM Excellent certificering in de operationele fase, veel beter beheren en beperken. Dat leidt tot lagere exploitatiekosten, een maximaal rendement voor de marktwaarde en het aantrekken en behouden van huurders met wenselijke woon- en werklocaties. TPEX is Smart Building Operator Wij monitoren duurzaamheid, als een onderdeel van de hoogwaardige infrastructuur van een slim, gezond en duurzaam gebouw, 24×7, 365 dagen per jaar in onze meldkamer. Vanuit ons Smart Building Control Center, overzien wij zo alle factoren die de duurzame, gezonde en slimme prestaties van een gebouw beïnvloeden. We verzamelen daarvan alle relevante data en maken er informatie van voor elke stakeholder. Als een ketenregisseur sturen we alle onderhoudspartijen aan en rapporteren we aan de Asset managers, Property Managers, Technical en Facility managers. De beïnvloedbare factoren worden zo onderdeel van het beheer en de exploitatie van een gebouw. Al die factoren worden op deze manier inzichtelijk gemaakt, waardoor er op gestuurd en gerapporteerd kan worden. Zo houden we gebouwen gezond, duurzaam en realiseren we samen maximale prestaties van het gebouw. Dat komt alle partijen ten goede, van eigenaar tot gebruiker.